POLİETİLEN KAYNAK NEDİR?
Pe polietilen malzeme, petrol ürünlerinden elde edilen yüksek yoğunluklu çoğunlukla altyapı alanında kullanılan malzemedir. Hdpe malzeme, gerek esneklik gerek kolay montaj, kurulum ve kullanım gibi artı özelliklerinden dolayı kullanımı gün geçtikte artmaktadır. Polietilen ibaresi, genel tabirle plastik boru ve plastik ek parçalarda kullanılmaktadır.
Polietilen kaynak ise, altyapı pe boru ve geçişleri pe ek parçalar ya da alın kaynak yöntemiyle birbirine sabitleme, kaynatma işlemidir.
HDPE BORU TAMİR VE ALTYAPI İŞLERİ MONTAJ TEKLİFİ ALMAK İÇİN
İLETİŞİM
0532 406 7327
0539 672 3232
POLİETİLEN KAYNAK NERELERDE KULLANILIR?
- ALT YAPI İÇME SUYU BORU HATLARI
- ATIK SU HATLARI
- DOĞALGAZ DAĞITIM HATLARI
- YANGIN SÖNDÜRME HİDRANT HATLARI
- SİFONİK SİSTEM TAŞIMA HATLARI
- ARITMA TESİSİ SIVI TAŞIMA HATLARI
- PETROL TAŞIMA BORU HATLARI
- TERMAL SU BORU HATLARI
gibi alanlarda yoğunlukla kullanılmaktadır.
POLİETİLEN KAYNAK ÇEŞİTLERİ
ALIN KAYNAK
Hdpe boru ve ek parçaların(fitting) ütü sıcaklığıyla eritildikten sonra hidrolik baskıyla alın alına yapıştırılması işlemine alın kaynak yöntemi denir.
Alın kaynak günümüzde en çok kullanılan pe kaynak yöntemidir; çünkü alın kaynakta borular birbirine ek parçaya gerek duymadan kaynatıldığından maliyetten tasarruf sağlar. Maliyet tasarrufu ise işletmelerin öncelikli hedefi olduğundan kullanımı yaygındır.
Alın kaynak yönteminde, ek parça yapısına “spigot” ismi verilir. Spigot dirsek, te gibi parçalar borularla birleştirilerek dönüşler ve dağıtım sağlanır.
ELEKTROFÜZYON KAYNAK
Polietilen boru ve elektrofüzyon yani EF fittingsler elektrofüzyon kaynak makinesi aracılığıyla, ek parçalar boru ile bağlantı sağlandıktan sonra gerekli sürelerde gerilim verilerek kaynak işlemi yapılır. Manşon, dirsek, te, seddle, redüksiyon gibi fittingslerdeki iç sarımda bakır teller mevcuttur. Elektrofüzyon kaynak makinesi barkod okuma işlemiyle her parçaya göre gerekli sürelerde belirli voltajda akım sağlayarak malzemenin eriyerek boruyla birleşmesi sağlanır.
Elektrofüzyon yöntemi, alın kaynağa göre daha kolaydır; çünkü alın kaynaktaki gibi traşlama, ütüleme ve sürelerin manuel olarak usta tarafından yapılması gibi bir durum yoktur. Boru yüzeyi raspa ile traşlandıktan sonra solvent mendil ile temizlenerek makine soket uçları fittinge bağlanır, barkod okutularak kaynak işlemi başlatılır. Elektrofüzyon makinesi kaynağı otomatik olarak başlatıp uygun süre sonunda bitirir. Soğuma süresini başlatarak kaynakçıya büyük bir kolaylık sağlar.
Ancak füzyon kaynakta borular ve parçalar birbirine ek parçalar aracılığıyla bağlandığından manşon maliyeti doğar. Bu maliyetten dolayı alın kaynağa göre daha az tercih edilir. Tamir işlemlerinde ise çoğunlukla elektrofüzyon kaynak kullanılır.
ÖZETLE; Alın Kaynak ve Elektrofüzyon Kaynak, polietilen kaynak alanının başatlarıdır.
Esneklik, yan etkilerine sahip olmaması, düşük bakım maliyeti, montaj ve kullanım kolaylığı, düşük pürüzlülük veya harici maddeler ve korozyona karşı direnç göstermesi bakımından pe malzeme altyapı işleri için oldukça elverişlidir.
HDPE boru, sıvı ve gaz transferi için kullanılan bir tür esnek plastik boru olup genellikle yaşlanan beton veya çelik ana boru hatlarının yerini almak için kullanılır. Termoplastik HDPE’den (yüksek yoğunluklu polietilen) yapılmış, yüksek sızdırmazlık seviyesi ve güçlü moleküler bağı, yüksek basınçlı boru hatları için uygun olmasını sağlar. HDPE boru, su şebekesi, gaz şebekesi, Kanalizasyon şebekeleri, bulamaç aktarma hatları, kırsal sulama, yangın sistemi besleme hatları, elektrik ve iletişim kanalı ve yağmur suyu gibi uygulamalar için dünya genelinde kullanılmaktadır. Drenaj boruları.
HDPE – POLİELEN BORU KULLANIMIN AVANTAJLARI
Polietilen kimyasallarına karşı dayanıklılık ve direnç, korozyon direnci ve düşük ağırlık, uygun maliyetli ve dayanıklı sıvı ve gaz boru sistemlerinin gerekli olduğu durumlarda artan kullanımına katkıda bulunmuştur. Plastik Boru Enstitüsü’nden yapılan basın açıklamasına göre, “PE boruları, dayanıklılığı, sızıntısız derzleri, korozyona direnci ve uzun vadeli maliyet etkinliği nedeniyle 1950’lerden beri Avrupa ve Amerika’daki su ve diğer sıvılar için kullanılmaktadır.
HDPE boru, alın kaynağı, elektrofüzyon kaynağı, soket kaynağı veya ekstrüzyon kaynağı ile birleştirilebilir. Bu eklemler, birleştirme işlemi sırasında boruyu ısıtarak tamamen homojen bir birleşme yeri oluşturur, böylece kaynak, kaynağın her iki tarafındaki mevcut borudan daha güçlü veya daha güçlü hale gelir. PVC boruları birleştirmek için kullanıldığı gibi çevre sağlığı sorunlarına neden olan ve zaman içinde arıza olasılığını artıran kauçuk contalar veya birleştirme kimyasalları kullanmaya gerek yoktur. PE’nin kök girişi ile ilgili problemleri olma olasılığı daha düşüktür ve kararsız topraklara monte edildiğinde bile boru hattı için bütünlük sağlar.
HDPE iletişim boru borusu Perth, Batı Avustralya’da yönlü sondaj ile kuruluyor
Füzyon kaynaklı sistem nedeniyle, eklemler tamamen son yüke dayanıklı hale geldiğinden, malzeme ve kurulum süresi maliyetlerini düşürdüğü için ankrajlara veya itme emniyet bloklarına duyulan ihtiyaç ortadan kalkar. Bu ayrıca gelecekte boru hattına yakın daha güvenli bir kazı yapılmasına izin verir, bu da özellikle yüksek basınçlı gaz boru hatları için önemlidir. PE Boru bobinleri, kazısız montajı çevreye daha güvenli ve daha az müdahaleci hale getirir.
HDPE Boru Sistemleri, su şebekesi, yangın halkası şebekesi, kanalizasyon şebekesi ve gaz şebekesi boru hatlarının standart hendeklerinin yanı sıra elektrik ve telekomünikasyon kanalları için yatay delme sağlayan birçok uygulama için kullanılabilir. [3] HDPE üreten bir şirkete göre, HDPE sistemlerinin kurulumu düşük maliyetlidir ve uzun süreli bakım maliyeti tasarrufları vardır ve ayrıca HDD (yatay yönlü sondaj), sliplining, boru patlaması, yüzer ve batık gibi daha ucuz kurulum yöntemlerine izin verir boru.
HDPE boru çok dayanıklı ve esnektir ve sahada 20 ° C ortam sıcaklığında veya altında, SDR11 ve SDR17 boru için nominal boru çapının yirmi beş katı bir yarıçapa bükülebilir. Bu, bazı yönlerde küçük değişiklikler için bile yapıştırılmış bağlantı parçaları, sınırlamalar veya itme blokları gerektiren farklı boru sistemlerine kıyasla büyük maliyet tasarrufu sağlar. HDPE borunun yüksek darbe direnci ve esnekliği nedeniyle, depreme eğilimli alanlar da dahil olmak üzere dinamik topraklara montaj için çok uygundur. HDPE boru, pürüzsüz delik ve uçtan uca birleştirme yöntemleri nedeniyle çok yüksek akış kapasitesine sahiptir. HDPE boru çevrede korozyona neden olmaz ve içinden akan sıvıya paslanıp iç direncini artıracak demirli boru sistemlerinden farklı olarak zaman içinde akış kabiliyetlerini koruyacaktır.
HDPE boruları üretmek için gıda sınıfı polietilen bakire malzeme kullanıldığından, herhangi bir ilk döküntünün yıkanması şartıyla içme suyunun aktarımı için güvenlidirler. HDPE boru, çelik borularda gerektiği gibi koruyucu kaplamalar veya galvanizleme kullanmaya gerek kalmadan proses tesislerinde veya aşındırıcı veya asidik ortamlarda kullanımını kolaylaştıran birçok kimyasala dayanıklıdır. HDPE çok düşük bir ısı iletkenliğine sahip olduğundan, sıvıları taşırken metal borulara göre daha eşit sıcaklıkları koruyabilir, bu da boru hattı çevresindeki yoğuşmayı kontrol etmek için herhangi bir yalıtım ihtiyacını büyük ölçüde azaltacaktır.