ALTYAPI POLİETİLEN BORU MONTAJ & TAMİR
PE BORULAR, Altyapı su, gaz ve diğer sıvıların taşınmasını sağlamak için monte edilir. PE borular, kırılma, baskı, dış müdehale, malzeme yapısını bozucu etkiler dolayısıyla sızdırmaya, kaçaklara neden olur.
İLETİŞİM
0 (532) 406 73 27
0 (539) 672 32 32
info@akaylarenerji.com.tr
İSTANBUL MERKEZ OLMAK ÜZERE TÜM İL VE İLÇELERDE PE BORU TAMİRİ
TÜRKİYE’NİN HER BÖLGESİNDE PE ALTYAPI BORU MONTAJ UYGULAMALARI
PE BORU UYGULAMA YÖNTEMLERİ
ELEKTROFÜZYON KAYNAK
Elektrofüzyon kaynağı, boruları birleştirmek için kullanılan bir tür dirençli implant kaynağıdır. Birleştirilecek boruların iki ucunun etrafına implante metal bobinli bir bağlantı yerleştirilir ve akım bobinlerden geçirilir. Bobinlerin rezistif ısınması, küçük miktarlarda boru ve bağlantı elemanını eritir ve katılaşma üzerine bir bağlantı oluşur. En yaygın olarak polietilen (PE) ve polipropilen (PP) boruları birleştirmek için kullanılır. Elektrofüzyon kaynağı PE boruları birleştirmek için en yaygın kaynak tekniğidir. Elektrofüzyon kaynak işleminin güçlü eklemler oluşturmadaki tutarlılığı nedeniyle, genellikle gaz taşıyan boru hatlarının yapımı ve onarımı için kullanılır. Eklem gücünün gelişimi çeşitli işlem parametrelerinden etkilenir ve güçlü eklemlerin oluşturulması için tutarlı bir birleştirme prosedürü gereklidir.
Elektrofüzyon kaynağı, kaynak yapılacak eklemin etrafına yerleştirilmiş metal sarımları kullanır. Metal bobinler bağlantı parçalarına implante edilir ve boruların ısısını ve erimesini sağlamak için bobinlerden elektrik akımı geçirilir ve katılaşma üzerine bir bağlantı oluşturur. Elektrofüzyon kaynağında kullanılan iki olası bağlantı parçası vardır: kuplörler ve kılavuz çekme dişleri (eyerler). Bağlantı parçaları, kaynak sırasında iki ayrı füzyon bölgesi oluşturan iki ayrı bobin bölgesi içerir. Bağlayıcının iç çapı tipik olarak boruların dış çapından biraz daha büyüktür. Bu, sahada montaj kolaylığını arttırmak ve boru çapındaki küçük tutarsızlıklara izin vermek içindir. Boruların kuplöre uygun şekilde yerleştirilmesi güçlü bir eklemin oluşturulması için kritiktir. Bağlayıcının yanlış yerleştirilmesi, bobinlerin hareket etmesine ve erimiş polimer malzemenin eklemden ekstrüzyonuna neden olarak eklemin gücünü azaltır. Teeslere veya eyerlere dokunmak daha az yaygındır, ancak bir kuplör ile aynı prensipler altında çalışır. Borulara tam oturmasını sağlamak için kelepçeleme gerekir.
Elektrofüzyon kaynağı, kaynak işlemi sırasında ortaya çıkan 3 ayrı aşama ile karakterize edilir:
Kuluçka dönemi
Kaynak ve konsolidasyon
Soğutma süresi
İnkübasyon süresi boyunca, bobine içinden akım geçtikçe ısı ek yerine verilir. Bu noktada bir eklem mukavemeti olmamasına rağmen, polimer genişler ve eklem boşluğu doldurulur. Eklem oluşumu ve konsolidasyonu sırasında erime başlar. Eriyik basınç yapı başladı ve birleşme yerlerinin gücünün çoğunluğu bu aşamada geliştirilmiştir. Mukavemet artışı, esas olarak, çevredeki bağlantı parçasındaki soğuk bölgeler tarafından artan erimiş malzemenin kısıtlanmasından kaynaklanmaktadır. Plato bölgesi eklem kuvvetinin stabilizasyonuna işaret eder. Buna rağmen, eklemin ısısı bu aşamada zamanla artmaktadır. Soğutma süresi artık bobinlere akım uygulanmadığında gerçekleşir. Erimiş polimer malzeme katılaşır ve eklemi oluşturur.
ALIN KAYNAK
Pe boruların alın alına getirilerek alın kaynak makinesi aracılığıyla birbirine yapıştırılması yöntemidir. Makine teçhizatı 3 ana bölümden oluşur.
1 – Boru yatak haznesi
2 – Hidrolik Baskı Makinesi
3- Traşlayıcı ve ütü aparatı
Plastik hdpe borular makine yatak haznesine yerleştirildikten sonra denge ve terazisi sağlandıktan sonra traşlama yapılır. Boru ağızları iyice temizlendikten ve tüm pürüzler ortadan kaldırıldıktan sonra ütülemeye hazır hale getirilir. Ütü sıcaklığı 220 dereceye getirildikten sonra boru uçları ile teması sağlanır. Çap aralığına göre ütüleme süresi belirlenir ve uygun sürede bekletildikten sonra vakit kaybetmeden hidrolik baskı ile borular birbirine baskılanır. Baskı aşaması çok önemlidir; çünkü ütü ile eritilen malzeme fazla baskıya maruz kalırsa eriyik malzeme dışarı taşar ve sert tabaka birbirine yapışmayacağından sakat bir kaynak meydana gelir. Ancak baskı az geldiğinde ise eriyik uçlar birbirini tam öpmeyeceği için kaynak yine sağlıklı sonuç vermez. Burada ustalık gereklidir. Tecrübeli usta ve ekipler her çapa göre uygun süre ve baskı miktarlarına aşina olduklarından bu konuda zorluk çekmezler.
Alın kaynak yöntemi elektrofüzyon ve diğer yöntemlere göre daha az maliyetlidir. Yöntem gereği boru birleşimlerinde araya ek parça konmasına gerek kalmadığından malzemeden tasarruf sağlar. Özellikle uzun metrajlı hatların montajında daha çok alın kaynak yöntemi tercih edilir.
Genel olarak;
HDPE veya yüksek yoğunluklu polietilen kaynağı, ister endüstriyel ister ev kullanımı için olsun, boru uzunluklarını birleştirmek için normal bir prosedürdür. Ev sıhhi tesisat sistemlerinde bulabileceğiniz gibi daha küçük uygulamalarda HDPE plastikleri kaynaklamanın avantajlarından biri, kaynak dolgu çubuğunun gerekli olmamasıdır. HDPE’yi doğru sıcaklığa ısıtmak ve daha sonra diğer parça ile kaynaştırmak genellikle iki parçayı birbirine tamamen kaynaklamak için yeterlidir. İşin püf noktası, işlem için ihtiyacınız olan doğru sıcaklıkları elde etmek için saç kurutma makinesi kullanamazsınız. Bunun için gerekli makine ve mühendis, usta ekiplerine gerek duyulur.
AKAYLAR ENERJİ MEKANİK, alanında profesyonel ekipleriyle yüksek kaliteli mühendislik hizmeti sağlamaktadır.